招生考试网
学历类| 阳光高考 研 究 生 自学考试 成人高考 专 升 本 中考会考 外语类| 四 六 级 职称英语 商务英语 公共英语 日语能力
资格类| 公 务 员 报 关 员 银行从业 司法考试 导 游 证 教师资格 财会类| 会 计 证 经 济 师 会计职称 注册会计 税 务 师
工程类| 一级建造 二级建造 造 价 师 造 价 员 咨 询 师 监 理 师 医学类| 卫生资格 执业医师 执业药师 执业护士 国际护士
计算机| 等级考试 软件水平 应用能力 其它类| 书画等级 美国高考 驾 驶 员 书法等级 少儿英语 报 检 员 单 证 员 出国留学
 招生考试网 - 高考 - 高考模拟题辅导 - 高考英语习题 - 正文
2008年高考:英语阅读理解题型破解
来源:福建招生考试网整理 2008-3-20 16:43:05 【字体:小 大】

例如:2005年高考英语江苏卷阅读理解The twentieth century saw greater changes than any century before: changes for the better, changes for the worse; changes that brought a lot of benefits to human beings, changes that put man in danger. Many things caused the changes, but, in my opinion, the most important was the progress in science. Scientific research in physics and biology has vastly broadened our views. It has given us a deeper knowledge of the structure of matter and of the universe; it has brought us a better understandings of the nature of life and of its continuous development. Technology—the application of science—has made big advances that have benefited us in nearly every part of life. The continuation of such activities in the twenty-first century will result in even greater advantages to human beings: in pure science—a wider and deeper knowledge in all fields of earning; in applied science—a more reasonable sharing of material benefits, and better protection of the environment. Sadly, however, there is another side to the picture. The creativity of science has been employed in doing damage to mankind. The application of science and technology to the development and production of weapons of mass destruction has created a real danger to the continued existence of the human race on this planet. We have seen this happen in the case of nuclear weapons, Although their actual use has so far occurred only in the Second World War, the umber of nuclear weapons that were produced and made ready for use was so large that if the weapons had actually been used, the result could have been the ruin of the human race, as well as f many kinds of animals. William Shakespeare said, "The web of our life is of a mingled yarn (纱线), good and ill together.'’The above brief review of the application of only one part of human activities—science seems to prove what Shakespeare said. But does it have to be so? Must the ill always go together with the good? Are we biologically programmed for war? 72. Which of the following best shows the structure of the passage? A. B. C. D.

【分析】该题为结构题的第一种类型。针对该题,在文章首段的最后一句话,通过转折词but找到主题,第2段、第3段的主题句都出现了段尾,都讲了科技带来的benefit,从正面印证了主题。而第4段首句的sadly和however,表明文章转入另外一个方面的论证,而且是反面的的论证。接下来的全文尾段用Shakespeare的话再次总结主题。根据这个分析,可以很容易地看出这篇文章的整体结构是“总-分-总”式,在“分”的部分有分为正、反两方面,选A。

例如:2006年高考英语重庆卷阅读理解E篇The flag, the most common symbol(象征) of a nation in the modern world, is also one of the most ancient. With a clear symbolic meaning, the flag in the traditional form is still used today to mark buildings, ships and other vehicles related to a country. The national flag as we know it today is in no way a primitive(原始的)artifact. It is, rather, the product of thousands of years' development. Historians believe that it had two major ancestors, of which the earlier served to show wind direction. …. These flags developed very slowly into modern flags. The first known flag of a nation or a ruler was unmarked: The king of China around 1000 B.C. was known to have a white flag carried ahead of him. This practice might have been learned from Egyptians even further in the past, but it was from China that it spread over trade routes through India, then across Arab lands, and finally to Europe, where it met up with the other ancestor of the national flag. 75. What will the author most probably talk about next?

 A. The role of China in the spread of the national flag.

B. The second ancestor of the national flag.

C. The use of modern flags in Europe.

 D. The importance of modern flags. 【分析】本题属于结构题中的预测后文类型。文章首段很明显是对“flag”做了一个整体介绍,而从第2段开始推出文章要介绍的主要内容“national flag”,同时,根据第2段尾句可知national flag有两个ancestors。再结合尾段内容,特别是尾段最后一句“where it met up with the other ancestor of the national flag”,很容易推测出作者即将要讲到的内容,另外一种ancestor。所以选B。

五、推理题推理题所涉及的内容可能是文中某一句话,也可是某几句话,但做题时,都要以文字信息为依据,既不能做出在原文中找不到文字根据的推理,也不能根据表面文字信息做多步推理。所以,推理题的答案只能是根据原文表面文字信息一步推理得出的答案,即对原文某一句话或某几句话所作的同义改写(paraphrase)或综合。具体在解题时就是:根据题干中的关键词或选项中的线索找到原文的相关句,读懂原句后,对照选项进行比较,其中对相关原句进行同义改写或综合概括的一项即为正确答案。

针对推理题的不同形式,可以采取以下做法:

1、假如题干中有具体线索,根据具体线索找到原文相关句(一句或多句),然后做出推理;2、假如题干中无线索,如题干为“It can be inferred/concluded from the passage that ______”等,先快速浏览一下4个选项,根据常识等排除不太可能的选项,然后在剩余的选项中找到关键词,回到原文寻找其相关句并做出推理;3、如果一篇文章中其他题都未涉及文章主旨,那么推理题,如infer、conclude题型,可能与文章主旨有关,考生应该定位到文章主题所在位置(如主题句出现处);假如其他题已经涉及文章主旨,那么要求推断出来的内容可能与段落主题有关,则此时应找段落主题所在处;如果不与段落主题有关,有时与全文或段落的重要结论有关,则需要寻找与这些结论相关的文中原句。

 

网站版权与免责声明
①由于各方面情况的不断调整与变化,本网所提供的相关信息请以权威部门公布的正式信息为准.
②本网转载的文/图等稿件出于非商业性目的,如转载稿涉及版权等问题,请在两周内来电联系.