3773考试网
 3773考试网 - 中考网 - 模拟题答案 - 英语 - 正文

娄底市2015-2016学年上学期期中初三英语试题及答案解析

来源:2exam.com 2016-1-24 22:00:19


第三节 阅读短文,根据短文内容,从短文后的A、B、C、D、E五个选项中选出能填入空白处的最佳选项。每个选项只能用一次。(计10分)
Li Wen is a normal 15-year-old boy who works hard in school and gets good grades. It is hard to believe that he used to be a “problem child” . Li Wen lives in the Sichuan countryside. As a small child, he seldom caused any problems. 51.______
52.______.His parents moved to the city to look for jobs.He had to live with his grandparents.Li Wen began to cause problems for himself and his family. He was no longer interested in studying. 53.________and he failed his examinations.            
Finally, his parents made a decision to send him to a boarding school. There were so many rules, and he used to keep breaking them. One day,he told his teacher he wanted to leave the school.54.______and she advised his parents to talk with their son in person. So his parents took a 24-hour train ride and a five-hour bus ride to go back to their hometown. 55.______  __.To Li Wen’s surprise, their conversation changed his life. …Now Li Wen has really  changed . He has been working hard and is now one of the best students in his class. “It’s very important for parents to be there for their children,” Li Wen says.
A. However,things bagan to changed a few years ago
B. His teacher was worried about him
C. His pareants were proud of him
D.They had a long talk
E. Sometimes he was abent from classes
【考点】阅读还原
【试题解析】 本文讲的是,李文从好到坏再变好的过程,其中主要是他感觉父母的爱从有到无再到有,是他错误理解了爱的定义,只有父母守在身边才有爱。
51.细节理解题  根据这句话Li Wen lives in the Sichuan countryside.As a small child, he
seldom caused any problems.知李文很少给父母惹麻烦。可推测父母为他感到骄傲。故选C。
52.细节理解题  转折连词,起到承上启下的作用,引出他是怎么变成问题少年的。故选A.
53.细节理解题  上句是不再对学习感兴趣,下句是考试不及格,中间又有并列连词,应该是并列关系的句子。可推断应是有时逃学。故选C。
54.细节理解题  根据这句话One day,he told his teacher he wanted to leave the school知,他告诉老师要退学,老师应该是担心他,才建议他的父母和他谈谈话。故选B。
55.细节理解题   所以父母回来后,应该是有一场谈话。故选D。
【答案】51-55 CAEBD
第II卷(非选择题共40分)
四、语法填空(共10小题,计10分)每空最多填两个单词
If you go to another country, what kinds of things would you buy? Would you buy a camera in Japan, some beautiful clothes in 56  (French), or a watch in Switzerland? No matter   57  you may buy, you might think those products  58  (make) in those countries. However, you could be wrong. Kang Jian is  59  18-year-old student from Shanghai. Last year he 60  (go) to visit his aunt and uncle in San Francisco. He found it interesting that so many products in the local shops were made in China. “I wanted to buy a toy car   61   my cousin, but even though most of the toys were American brands, they were made in China.” Toys are not the only things made in China. “I wanted to buy a pair of basketball shoes,” he explains. “But I had to visit five or six stores before  62  (find) a pair made in America!” He realized that Americans can hardly avoid  63 (buy) products made in China. “In fact,” he continues, “there 64 (be) many other things there made in China — footballs, handbags, pet food, mobile phones. Even American flags are made in China!” Kang Jian thinks it’s great that China is so good at making these everyday things. However, he wishes that in the future China will also get  65   (good) at making high-technology products that people can buy in all parts of the world.
【考点】综合运用能力
【试题解析】 56.细节理解题  在日本买相机,那么买衣服应该是在法国,故法语改成法国。故填France。
57.细节理解题  No matter what 不管什么 固定用法,故填what 。
58.细节理解题  前半句用的是might ,那么后面也应用过去时的被动语态。故填were made.
59.细节理解题  简是一个18岁的上海学生。故填a.
60.细节理解题  Last year是过去时的时间状语标志,故用过去时态。故填went。
61.细节理解题  want to buy sth  for sb 想为某人买东西   固定句型。故填介词for。
62.细节理解题  before 引导时间状语从句,故填finding。
63.细节理解题  avoid doing  sth避免做某事。故填buying。
64.细节理解题   后面是many other things复数形式,前面be动词应是复数。故填were。
65.细节理解题   get better at 在某些事上有一些提高  故填better.
答案56.France  57.what    58.were  made   59.a      60.Went  61.for     62.finding  63.buying       64.were    65.better

五、补全对话(共5小题,计10分)
Lucy:  Hi, Tina, long time no see.66.________________________________?
Tina:  I have been to China .
Lucy:  China is good at making everyday things.67. _________________?
Tina:  Yes,I bought a lot of things.And I bought a scarf for you.
Lucy:  Oh, really.68.__________________?
Tina:  It’s made of silk.
Lucy:  69.___________?
Tina:  It’s made in Hangzhou.
Lucy:  I heard Hangzhou is a beautiful place to visit.70.________________?
Tina:  I think Hangzhou is the most beautiful place I have ever visited.
Lucy:  You are lucky.  
【考点】补全对话
【试题解析】 66.细节理解题   根据Tina:  I have been to China .蒂娜的答语知,露西问她去哪里了,故填Where have you been?
67.细节理解题   根据Tina:  Yes,I bought a lot of things.And I bought a scarf for you.蒂娜答语知,露西是问你买东西了吗。故填.Did you buy anything?
68.细节理解题  根据 Tina:  It’s made of silk蒂娜回答是用丝线做的。可知露西问围巾用什么做的。故填What is it made of?
69.细节理解题  根据Tina:  It’s made in Hangzhou.蒂娜回答是在杭州制造的,知露西问在哪里生产的,故填Where is it made?
70.细节理解题  根据Tina:  I think Hangzhou is the most beautiful place I have ever visited.蒂娜回答我认为杭州是最漂亮的地方知露西问你认为杭州怎么样故填What do you think of it?
【答案】66.Where have you been?67.Did you buy anything?68.What is it made of? 69.Where is it made? 70.What do you think of it?
六、阅读表达(共5小题,计10分)
For this month’s Young World magazine, I interviewed 19-year-old Asian pop star Candy Wang. Candy told me that she used to be really shy and took up singing to deal with her shyness. As she got better, she dared to sing in front of her class, and then for the whole school. Now she’ s not shy anymore and loves singing in front of crowds.  I asked Candy how life was different after she became famous. She explained that there are many good things, like being able to travel and meet new people all the time. “I didn’t use to be popular in school, but now I get tons of attention everywhere I go. ” However, too much attention can also be a bad thing. “I always have to worry about how I appear to others and I have to be very careful about what I say or do. And I don’t have much private time anymore. 74. 对我来说和朋友闲逛是不可能的now because there are always guards around me. ”  What does Candy have to say to all those young people who want to become famous? “Well, ” she begins slowly, “you have to be prepared to give up your normal life. You can never imagine how difficult the road to success is. Many times I thought about giving up, but I fought on. You really require a lot of talent and hard work to succeed. 75.Only a very small number of people make it to the top.
71.How old is Candy Wang?
72.What did she use to be like?
73.Why did she take up singing?
将短文中划线的两个句子译成中文或英文。
74._____________________________________________________________
75._____________________________________________________________
【考点】阅读回答问题
【试题解析】 本文讲的是亚洲流行歌王Candy Wang.成名前后的生活。
71.细节理解题  根据这句话 I interviewed 19-year-old Asian pop star Candy Wang.知歌王的年龄是19岁。故回答She’s 19 years old.
72.细节理解题   根据这句话Candy told me that she used to be really shy 可知歌王过去是很害羞的。故回答She used to be really shy.
73.细节理解题  根据这句话 took up singing to deal with her shyness.可知她是解决他的害羞  故回答To deal with her shyness.
74.细节理解题  不定式做真正主语,的句型。It’s impossible for me to hang out with friends
75.细节理解题   只有极少数人能攀上成功之巅。
【答案】71.She’s 19 years old.
72.She used to be really shy.
73.To deal with her shyness.
74.Hanging out with friends is impossible for me/It’s impossible for me to hang out with friends
75.只有极少数人能攀上成功之巅。
七、情景作文(10分)
假如你是李梅,请写信向远在美国的笔友Linda介绍你的家乡著名特产---双峰辣酱。要求:介绍辣酱由什么做的,谁制作的,制作过程,用途(招待贵宾),人们为什么喜欢它,是双峰人民勤劳的象征。60词左右,开头已写出,可适当发挥.
参考词汇:
Shuangfeng pepper extract (双峰辣酱) pepper(辣椒),garlic(大蒜),ginger(生姜),salt, strong drink(高度酒),Shuangfeng women,be made of,be made by, be used for,treat guest(招待贵宾), a symble of…
【考点】开放作文
【试题解析】 根据提示自己自由发挥,写出双峰辣酱的制作过程,配料,谁制造的及用途。人们喜欢它的原因, 一般现在时就好,字数 60左右。
【答案】略
娄底市2015-2016学年上学期期中考试初三英语参考答案
1-5CAABB    6-10 BCCBC    11-15CABBC      16-20 ACBAB
21--30 AABBC   ABACC  31—35 BBBAA   36—40 BCCCB
41--45 BBACC   46—50 CBCAB  51—55 CAEBD
56. France  57.what   58. were  made    59.an    60.went
61.for    62.finding   63. buying        64.were    65.better
66.Where have you been?
67.Did you buy anything?
68.What is it made of?
69.Where is it made?
70.What do you think of it?
71.She’s 19 years old.
72.She used to be really shy.
73.To deal with her shyness.
74.Hanging out with friends is impossible for me/It’s impossible for me to hang out with friends
75.只有极少数人能攀上成功之巅。
书面表达:略
娄底市2015-2016学年上学期期中考试九年级期中测试听力材料
第一节(共5小题;每小题1分,计5分)
1.M:Linda, could you tell me where you bought the notebook?
W:Oh,I bought it in the supermarket near our school.
2.M: Mom, how many coins did you put inside the dumplings?
W:Only one.
3.W:What do you like best about the Water Festival?
M:I don’t like the Water Festival. I think that getting wet is terrible.
4.W:The museum is very far from here. Let’s catch a bus, shall we:
M:OK.Let’s catch a bus.
5.W: When does the bookstore close today?
M:It closes at 9 o’clock on Saturday night
第二节(共15小题;每小题1分,计15分)
听下面的对话,回答第6小题。
6..W:I expected Tim to be nervous before his interview, but he was calm.
M:He must have prepared it seriously
听下面的对话,回答第7小题。
7.W:Tom , how long do you spend on your hobbies?
M:In the past , I spent about two hours, but now about half an hour.
听下面的对话,回答第8小题。
8.M:How is Li Wen’s schoolwork, Miss Zhang?
W:He is still behind others.But he works harder than he used to
听下面的对话,回答第9小题
9.M:Where is your baby?
W:He is with his grandparents.They take care of him.
听下面的对话,回答第10小题
10.M:Why did you look so nervous just now, Lisa?
W:It was the first time for me to be in front of Tv cameras.

听下面的对话,回答第11至12小题
M:Has the machine we ordered from Germany arrived yet?
W:Not yet.
M:Do you think we need to check it out in the local post office?
W:Maybe ,The boss is waiting for it .
M:What’s the machine made of ?steel?
W:Yes,It is heavy.
M:Maybe we need to wait for a few more days.
听下面的对话,回答第13至15小题
W:How was your holiday in April, Daniel?
M:It was great. I went to Weifang by bus to take part in the International Kite Festival.
W:Sounds interesting.What happened at the festival?
M:People from all over the world competed in kite flying. It was really fun to see which kite could fly the highest.
W:Who won?
M:A young man. His kite was made of silk
听下面一段独白,回答第16-20小题
Bill Gates was born on October 28, 1955, in Washington. When he was 13 years old, Bill started to play with computers. Once he  was interested in a very old computer. He and some of his friends spent lots of time doing unusual things with it. In the end, they made a computer program, and Bill sold it for $4,200 when he was only 17.In 1973,Bill went to Harvard University.In his third year, he left Harvard to start a company called Microsoft with his friend Paul Allan. They thought that the computer would be in every office and every home soon. They were right.



  • 上一个文章:
  • 网站版权与免责声明
    ①由于各方面情况的不断调整与变化,本网所提供的相关信息请以权威部门公布的正式信息为准.
    ②本网转载的文/图等稿件出于非商业性目的,如转载稿涉及版权及个人隐私等问题,请在两周内邮件fjksw@163.com联系.
    推荐文章
  • 此栏目下没有推荐文章


  • | 关于我们 | 联系我们 | 版权申明 | 网站导航 |
    琼ICP备12003406号