娄底市2015-2016学年上学期期中考试初三英语试题解析
时量:120分钟 总分:120分
第I卷 选择题(80分)
一、听力理解(共两节, 20小题, 计20分)略
二、完型填空 通读下面短文,掌握其大意,然后从所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳答案。(10分)
In learning English, one should first pay attention to 21 and speaking.
It is the groundwork(基础) of reading and writing.You' d better 22_your best to speak while you do much listening.Don' t be 23 of making mistakes.But be careful not to let them stop you from improving your English.
While you are doing this, a good 24 is to write or keep a diary, write notes or letters.Then if you can, ask some others to go through 25 you have written and tell you where it is wrong.Many mistakes in your speaking will be 26 found when you write. Through correcting mistakes, you can do better in learning English.
If you are slow in speaking, don′t 27 about it.One of the helpful ways is reading, either aloud or to yourself.The important thing is to choose 28 interesting to read.It mustn't be too difficult for you.When you are reading in this way, don' t stop to 29 the new words if you can guess their meanings when they have nothing to do 30 the sentences.You can do that some other time.
21、A.listening B.listen C.reading
22、A.try B.send C.make
23、A.sure B.afraid C.proud
24、A.idea B.way C.time
25、A.how B.when C.what
26、A.easily B.slowly C.really
27、A.talk B.worry C.hurry
28、A.something B.everything C.anything
29、A.look B.look for C.look up
30、A.in B.for C.with
【考点】教育类
【试题解析】 本文讲的是学好英语的几种方法。
21.细节理解题 根据后面speaking.和and并列连词,前面也应是动名词。A、C都符合语法知识,但读也有说的意思,故选A。
22.细节理解题 try one’s best 尽最大努力 固定词组 故选A。
23.细节理解题 根据上下文意思,不要担心出错,be afraid 担心出错 故选B。
24.细节理解题 根据上下文意思,一个好的方法保持写日记。故选B.
25.细节理解题 根据上下文意思, 你可以要求其他人检查你所写的,并告诉你那里错了,what引导的宾语从句。故选C。
26.细节理解题 根据上下文意思,应是很容易被发现 ,符合语境,故选A。
27.细节理解题 如果你说英语声音低,不要担心。只有B符合语境。故选B.
28.细节理解题 A.something 某些 B.everything 每一件 C.anything 任何一件根据上下文意思挑选一些有趣的东西去读。只有A符合语境,故选A.
29.细节理解题 下文是如果你能猜出它的意思,那么上文应是不要停下来查阅新单词。只有C是查阅的意思。故选C。
30.细节理解题 have nothing to do with与···无关系,固定用法。故选C。
【答案】21-25AABBC 26-30 ABACC www.2abc8.com
三、阅读理解(共三节,25小题计50分)
第一节阅读短文,判断下列句子是否符合短文内容,符合的写( A ),不符合的写( B)(共5小题,计10分)
I was born in a poor family, so I started working early. At the age of thirteen, I got my first job: working on a farm. I got up at 5:00 am and worked for 8 hours. After finishing a day’s work, I was paid $2.4. Even though it was only a little money, this did not make me upset. I believed that I could make more money in the future.
During High School, I was interested in sports. By playing different kinds of sports, I stayed healthy and have a strong body. And that was helpful for me to do more jobs.
When I was 17, I had my first dream-buying myself a car. At that time, I was doing a part –time job at a car store .Sending things to gas station (加油站)every weekend. Later, I did a another part–time job after school on weekdays. And at the same time, I tried to save money.
Finally, I bought my first car. When I was given the car key that day. I felt my dream was achieved and I was so proud. I was the only student in the school that had a car.
Everyone wants to get the nice things in life, but are you willing to work for it? Just remember that in order to achieve your dream, you have to be positive and work hard?
31.The writer got his first job when he was 17.
32.The writer was not interested in sports.
33The writer’s first dream was to buy a car for his parents.
34.The writer took pride in what he had done.
35.The writer was hard-working.
【考点】人物传记/故事类阅读
【试题解析】 本文讲的是一个出生在贫困家庭的孩子,在上学期间一直努力做兼职赚钱,实现梦想的故事。同时也告诉我们一个道理,要想实现自己的梦想,必须要努力的去工作。
31.细节理解题 从这句话知At the age of thirteen, I got my first job:他得到第一份工作是在13岁,那么这道题是错误的,故填B。
32.细节理解题 从这句话During High School, I was interested in sports.知,作者是喜欢体育运动的,那么这道题是错误的。故填B。
33.细节理解题 从这句话When I was 17, I had my first dream-buying myself a car.知作者是为自己买车的梦想。那么这道题是错误的。故填B。
34.细节理解题 从这句话I felt my dream was achieved and I was so proud.知作者是骄傲和自豪的。那么这道题是对的。故填A。
35.细节理解题 从短文意思知作者一直是努力工作的。这道题是对的。故填A。
【答案】31-35 BBBAA
第二节阅读短文,从每题所给的A.B.C三个选项中选出最佳答案回答或完成句子。(共15小题,计30分)
A
My grandfather is eighty years old now. He always complains about how fast things have changed, and he often says that life used to be better.
Families aren’t families they used to be. A lot of families have broken up. If husband and wife have problems with their marriage, they no longer stay together. And mothers used to stay at home and take care of their children, but now not any more. Everyone is busy working. Mother used to spend all day cooking in the kitchen. But now the family don’t eat home-cooked food any more.
And the cars! No one walks any more. More and more people drive. Students used to walk 5 miles to school every day, even in winter. But now students don’t. And in school, children don’t have to think any more. In math class, for example, they used to add, subtract, multiply and divide(加减乘除)in their heads. Instead, they use calculators(计算器).
And people today have TV and computers, and they don’t talk to each other any more. They are too busy to talk, too busy to eat, too busy to think….
Life used to be simple, but it isn’t any more.
36. What does my grandfather think of the life now?
A. He thinks the life is the same as it used to be.
B.He thinks the life now is worse than it used to be.
C.He thinks the life now is better than it used to be.
37. What does the underlined word “marriage” mean in Chinese?
A. 生活 B.工作 C.婚姻
38. What has happened these years according to the passage?
A.Children don’t have to think any more in school.
B.Students use calculators in math class.
C.Both of them.
39. What changes have happened to some families?
a.People have TV.
b.People like to eat home-cooked food.
c.Lots of families have computers.
d.Lots of couples(夫妇)live apart because of unhappy problems.
A. a, b, d B. b, c, d C. a, c , d
40. Which is TRUE according to the passage?
A.Life now is much simpler.
B.People are too busy to talk with each other now.
C.Lots of mothers stay at home and look after their children.
【考点】日常生活类阅读
【试题解析】 本文讲的是自己80岁的爷爷对现如今生活的抱怨,总感觉没有以前的美好、温暖了,婚姻的破裂、现代科技使人们的距离变远,亲情淡漠等,看不到美好的生活一面。
36.细节理解题 根据这句话He always complains about how fast things have changed, and he often says that life used to be better.和最后一段 Life used to be simple, but it isn’t any more.可知老人认为如今的生活变得比以前更糟糕了;故选B。
37.细节理解题 marry是结婚的意思,marriage肯定与结婚有关,再根据上下文意思。知应该是婚姻。故选C。
38.细节理解题 根据这句话And in school, children don’t have to think any more可知,A正确; 根据这句话In math class,they used to add, subtract, multiply and divide(加减乘除)in their heads Instead, they use calculators.可知B正确 故选C。
39.细节理解题 根据这句话But now the family don’t eat home-cooked food any more.可知,b项错误,其他三项文中都有所提及;故选D。
40.细节理解题 根据这句话Life used to be simple 可知A是错的,根据这句话But now the family don’t eat home-cooked food any more.可知C是错的。知道B是正确的。故选B。
【答案】39-40 BCCCB
B
We spoke to three students from around the world about different national holidays. There are different customs (习俗) for each festival.
Tan Xiaodong. 15. Hong Kong, China
“It’ll be Chinese New Year soon. Before it we’ll clean the house and decorate(装饰) it for good luck. Every shop is going to close for a few days and we’ll go out a lot to celebrate in the streets. We might go and see the lion and dragon dances in the city center. I love this festival. ”
Wendy, 16, Sydney, Australia
“Australia Day is on 26th January and it’s an important holiday here. We always have a Monday off, so we celebrate for three days. My parents and I go to the countryside for a picnic and friends always come over. Many people go to beach parties or street parties and there’s lots of music and dancing. What fun!”
Amy, 14, New York, the USA
“The first Thanksgiving Day was hundreds years ago when Europeans who came to America thanked God for his help. It’s still a very important day for families to be together. This year we’re going to visit my parents and we’ll eat a delicious meal of turkey. Thanksgiving Day is on the fourth Thursday in November every year.”
41. How many festivals are mentioned (提到) in the passage?
A. Two. B. Three. C. Four.
42. During the Chinese New Year, tourists can _________.
A. do a lot of shopping B. see lion and dragon dances C. eat turkey
43. On Australia Day, families often ___________.
A. have a picnic in the countryside B. go to a swimming pool
C. have a party at school
44. What do you think a turkey is in the passage?
A. A country B. A festival C. A bird
45. From the passage, we can learn that _____________.
A. the first Thanksgiving Day was born a hundred years ago
B. many go out for a picnic with friends before Chinese New Year
C. different festivals have different customs
【考点】政治经济文化类阅读
【试题解析】 本文讲的是我们从世界各地不同国家度假回来的三学生讨论不同的节日有不同的风俗习惯。中国的新年可以看舞龙舞狮。澳大利亚日人们去乡下野餐。感恩节会吃一顿美味的火鸡。
41.细节理解题 短文提及 the Chinese New Year 、Australia Day 、Thanksgiving可知是三个节日。故选B。
42.细节理解题 根据这句话We might go and see the lion and dragon dances in the city center可知是看舞龙和狮子。故选B。
43.细节理解题 根据这句话My parents and I go to the countryside for a picnic and friends always come over.可知是去乡下野餐。故选A。
44.细节理解题 从这句话This year we’re going to visit my grandparents and we’ll eat a delicious meal of turkey.可知。是吃火鸡大餐。故选C。
45.细节理解题 根据这句话There are different customs for each festival.可知,三个不同国度,有不同的风俗。故选C。
【答案】41-45 BBACC
C
A girl told her mom everything was going wrong for her, and that she always failed her math exam so that she wouldn’t like to study at all. After hearing the daughter’s words, the nice and patient mother thought of a good way to make her daughter happy. “I will make a delicious cake for you,” said the mom. She walked into the kitchen, and the daughter followed with her. When the mom prepared the cooking utensils (炊具) and ingredients(原料), the daughter sat against the kitchen door, watching her. Her mom asked her, “My dear, would you like a piece of cake?” The daughter replied, “Sure, Mom! You know how I love cake!” “All right,” the mom said, “drink some of this cooking oil.” The daughter was very surprised and said, “What? No way!!!” “How about some raw (生的) eggs?” asked the mom and the daughter answered, “No way!” “How about some flour (面粉)?” “No, Mom! I will be sick!”
The mother explained, “All of these are uncooked and taste bad, but if you put them together, they will make a delicious cake. Life works the same way. When we ask ourselves why there are so many difficult times, we don’t realize what a success these terrible events will lead us to. Having a great day also means having a great CAKE! Keep the hope and one day your day is A PIECE OF CAKE!”
46. What does the girl do?
A. A cook. B. An actress. C. A student.
47. The girl saw her mom_________ in the kitchen.
A. do the dishes B. make a cake C. have dinner
48. At first, the mother let the girl___________.
A. eat some flour B. break some raw eggs C. drink some cooking oil
49. The mom thinks that there will be a success at last after _____.
A. someone has difficult times B. someone enjoys himself
C. someone has a great cake
50. What do you think of the mom?
A. She is kind of silly. B. She is nice and patient.
C. She is too strict with her daughter.
【考点】日常生活类阅读
【试题解析】 本文讲的是女儿考试不及格厌烦上学,妈妈用做蛋糕的过程来让女儿明白,生活中的事,就像做蛋糕,配料不好吃,做成蛋糕就好吃了。做事的过程就像蛋糕的配料是 苦涩的,成功了就成了蛋糕。
46.细节理解题 根据这句话she always failed her math exam so that she wouldn’t like to study at all.知,她女儿是个学生。故选C。
47.细节理解题 根据这句话 “I will make a delicious cake for you,” said the mom.知妈妈要为女儿做蛋糕。故选B.
48.细节理解题 根据这句话 “ drink some of this cooking oil.” The daughter was very surprised,妈妈让她喝了食用油。故选C。
49.细节理解题 通过最后一段的总结可知,只有经过磨难的日后,人们才成功。故选A。
50.细节理解题 根据这句话the nice and patient mother thought of a good way to make her daughter happy.知,妈妈是漂亮有耐心的。故选B。
答案46-50 CBCAB