2016学年第一学期浙江省名校协作体试题高三年级英语学科 2016.09
考生须知:
1.本卷满分150分,考试时间120分钟;
2.答题前,在答题卷指定区域填写学校、班级、姓名、试场号、座位号及准考证号并填涂相应数字;
3.所有答案必须写在答题卷上,写在试卷上无效;
4.考试结束后,只需上交答题卷。
第I卷
第一部分:听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. What is the man doing?
A. Offering a suggestion. B. Starting an argument. C. Stopping a fight.
2. What does the man think of himself?
A. He deserves a free lunch. B. His salary is not high. C. He works hard.
3. When will the party be held?
A. On Friday. B. On Saturday. C. On Sunday.
4. What do we know about the man?
A. He has worked with the woman for twelve years.
B. He thinks the prices in the store are too high. C. He has a slight hearing problem.
5. What will the man probably do today?
A. Have some guests over. B. Go shopping. C. Go to a post office.
第二节
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有2至4个小题,从题中所给的A,B,C 二个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有5秒钟的时间阅读各个小题;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6至8题。
6. Where does the conversation take place?
A. In a drugstore. B. In the hospital. C. On the street.
7. What will the man do next?
A. Pick up something. B. Wait for someone. C. Go back home.
8. What does the woman think of the man?
A. He is impatient. B. He is clever. C. He is helpful
听第7段材料,回答第9至11邏。
9. Who is Dan the Bear?
A. A fisherman. B. A singer. C. A dolphin trainer.
10. How will the woman inform the security officers?
A. By putting up a notice. B. By telephone. C. By radio.
11. What will the woman do before going to the bar?
A. Go to the barber’s. B. Buy some clothes. C. Perform onstage.
听第8段材料,回答第12至14题。
12. Who are the speakers?
A. Students. B. Teachers. C. clerks.
13. How did the woman feel about her weekend?
A. It was exciting. B. It was satisfying. C. It was boring.
14. What did the man do on Saturday?
A. He played sports. B. He visited someone. C. He watched movies.
听第9段材料,回答第15至17题。
15. What did the woman put on the calendar?
A. The picture of the community. B. The schedule of community events. C. Interesting stories.
16. What is the man worried about?
A. Neighborhood safety. B. Shopping convenience. C. Schools in the community.
17. Why will there be a party?
A. To celebrate a festival. B. To welcome some new people. C. To celebrate a birthday.
听第10段材料,回答第18至20题。
18. What is true about Deep Springs College?
A. It’s located in a college town.
B. Its library is often crowded with students.
C. Its school buildings are ancient.
19. How many books are there in the library?
A. 70000. B. 17000. C. 9000.
20. What can students at Deep Springs do in their spare time?
A. Take a walk in the mountains. B. Go to the cinema. C. Watch TV.
第二部分:阅读理解(共两节,满分35分)
第一节(共10个小题;每小题2.5分,满分25分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
Mr. Peter Johnson, aged twenty-three, battled for half an hour to escape from his trapped car yesterday when it landed upside down in three feet of water. Mr. Johnson took the only escape route——through the boot(行李箱).
Mr. Johnson’s car had finished up in a ditch(沟渠) at Romney Marsin, Kent, after skidding on ice and hitting a bank. “Fortunately, the water began to come in only slowly,” Mr. Johnson said, “I couldn’t force the doors because they were jammed against the walls of the ditch and dared not open the windows because I knew water would come flooding in.”
Mr. Johnson, a sweet salesman of Sitting Home, Kent, first tried to attract the attention of other motorists by sounding the horn and hammering on the roof and boot. Then he began his struggle to escape.
Later he said, “It was really a half penny that saved my life. It was the only coin I had in my pocket and I used it to unscrew the back seat to get into the boot. I hammered desperately with a hammer trying to make someone hear, but no help came.”
It took ten minutes to unscrew the seat, and a further five minutes to clear the sweet samples from the boot. Then Mr. Johnson found a wrench and began to work on the boot lock. Fifteen minutes passed by. “It was the only chance I had. Finally it gave, but as soon as I moved the boot lid, the water and mud poured in. I forced the lid down into the mud and scrambled clear as the car filled up.”
His hands and arms cut and bruised,Mr. Johnson got to Beckett Farm nearby, where he was looked after by the farmer’s wife, Mrs. Lucy Bates. Trembling in a blanket, he said, “That thirty minutes seemed like hours.” Only the tips of the car wheels were visible, police said last night. The vehicle had sunk into two feet of mud at the bottom of the ditch.
21. In which section of a newspaper can we read this article?
A. Book review B. News report C. Campus life D. Continued story
22.The underlined sentence in Paragraph 5 “Finally it gave” means that ______.
A. luckily the door was torn away in the end B. at last the wrench went broken
C. the lock came open after all his efforts D. the chance was lost at the last minute
23.It can be inferred from the passage that _______.
A. the ditch was along a quiet country road
B. the accident happened on a clear warm day
C. the police helped Mr. Johnson get out of the ditch
D. Mr. Johnson had a tender wife and was well attended
【答案】
1.B
2.C
3.A
【解析】
1.这篇文章介绍Mr. Johnson由于车祸被困于水下车内半个小时,最后死里逃生的故事。应该是一篇新闻报道。故选B。
2.词句理解题。根据其上文“Then Mr. Johnson found a wrench and began to work on the boot lock. ”及下文 “but as soon as I moved the boot lid, the water and mud poured in.”可推知“Finally it gave”意思是:经过努力锁开了。故选C。
3.推理判断题。根据第四段的句子“but no help came”及最后一段的“Mr. Johnson got to Beckett Farm nearby ”可知,这个沟渠是沿着一条安静的乡村小路。故选A。
【点评】本文记述了Mr. Johnson由于车祸被困于水下车内半个小时,最后死里逃生的故事。
B
For more than twenty years scientists have been seeking to understand the mystery of the “sixth sense” of direction. By trying out ideas and solving problems one by one, they are now getting closer to one answer. One funny idea is that animals might have a built-in compass.
Our earth itself is a big magnet(磁体). So a little magnetic needle that swings freely lines itself with the big earth magnet to point north and south. When people discovered that idea about a thousand years ago and invented the compass, it allowed sailors to navigate on ocean voyages, even under cloudy skies.
Actually the idea of the living compass came just from observing animals in nature. Many birds migrate twice a year between their summer homes and winter homes. Some of them fly for thousands of kilometers and mostly at night. Experiments have shown that some birds can recognize star patterns. But they can keep on course even under cloudy skies. How can they do that?
A common bird that does not migrate but is great at finding its way home is the homing pigeon. Not all pigeons can find their way home. Those that can are very good at it,and they have been widely studied.
One interesting experiment was to attach little magnets to the birds’ heads to block their magnetic sense——just as a loud radio can keep you from hearing a call to dinner. On sunny days, that did not fool the pigeons. Evidently they can use the sun to tell which way they are going. But on cloudy days, the pigeons with magnets could not find their way. It was as if the magnets had blocked their magnetic sense.
Similar experiments with the same kind of results were done with honeybees. These insects also seem to have a special sense of direction.
24. What is the best title for this passage?
A. A great invention——Compass B. “Six sense” of direction
C. Methods of finding directions D. A built-in compass in animals
25. What contributes to the pigeon’s good sense of direction according to the passage?
A. The invention of the compass. B. The existence of their living compass.
C. The recognition of star patterns. D. The disturbance of cloudy weather.
26. Further experiments might be conducted on_______.
A. sparrows B. seagulls C. dolphins D. strawberry
【答案】
1.D
2.B
3.C
【解析】
1.标题确定题。根据文章第一段的句子“One funny idea is that animals might have a built-in compass.”可知,文章主要介绍动物体内有内置的指南针,帮助它们辨别方向。故选D。
2.细节理解题。根据文章第三段的句子“Actually the idea of the living compass came just from observing animals in nature.”可知,鸽子的方向感来自它们“体内的指南针”。故选B。
3.推理判断题。根据文章最后一段的句子“Similar experiments with the same kind of results were done with honeybees.”可知,科学家已经对鸟类做了实验,接下来会对哺乳动物做实验了。故选C。
【点评】科学家一直想了解神秘的方向第六感,研究发现一些动物身上有内置的指南针。
C
A hospital has been forced to ban Pokemon Go players from the site after a monster hub(妖怪枢纽站) was found in the A&E department. Royal Stoke University Hospital discovered that its casualty unit(急诊室) is on the same spot as a Pokemon Go ‘gym’ —— where players can train their newly caught Nintendo creatures.
The University Hospitals of North Midlands Trust agreed last week that patients can play Pokemon Go on wards because walking around is healthy. But the Trust has been forced to post a warning on its website about public access to A&E. It said if Pokemon Go becomes a major annoyance it would ask Nintendo—— which decides on the locations of the virtual gyms according using GPS——to have it removed from the premises(道馆).
Kevin Parker, associate chief nurse, said, “Members of the public who do not need to be at Royal Stoke should not attempt to enter A&E or any other part of the hospital building to play the game. The A&E department is incredibly busy this summer. We want the public to understand that anybody who visits the hospital solely to play the game will provide an unwanted distraction to the important work of the hospital. I’m also aware of various reports in the media of unsafe areas that the game has been played in.”
“Royal Stoke University Hospital is a safe area where gamers can enjoy Pokemon Go.” Michelle Harris, the Trust’s manager, said the game could still be played by those already in hospital. “We recognize that the Pokemon Go game encourages walking and exercise, which is something that the Trust is equally keen to promote,” she said.
There are a number of “walking routes” established throughout the Trust that can be used to combine walking and playing the game. “Walking just 30 minutes, five times a week, can help reduce the risk of preventable illnesses such as obesity, diabetes, and heart disease.”
There have been several warnings about the game since its UK release. Last week a group of teenagers in Wiltshire were left stranded almost 100ft underground after they got carried away searching for Pokemon Go characters. The four boys, aged 16 and 17, ended up getting lost and had to wait to get a phone signal before they could call for help. Eventually, they contacted Dorset and Wiltshire Fire and Rescue team, who took them to safety. Damien Bence, of the fire and rescue team, said: “Pokemon Go is obviously leading people into dangerous situations.”
27. It seems that Pokemon Go is a game______.
A. designed to help patients in hospital recover sooner
B. helping cure such diseases as obesity, diabetes and heart disease
C. encouraging players to walk and exercise instead of staying indoors
D. warning teenagers of the places easy to get lost or attacked
28. The A&E department is incredibly busy because________.
A. more patients’ arrival increases the workload of the A&E department
B. doctors’ playing the game makes the A&E department less efficient
C. players’ injury increases the workload of the A&E department
D. players’ arrival disturbs the work of the A&E department
29. The underlined word in the last paragraph probably means_______.
A. hurt B. disturbed C. trapped D. threatened
30. The passage is mainly about________.
A. the negative effects of Pokemon Go since its UK release
B. the applications of Pokemon Go in hospitals since its UK release
C. the popularity of Pokemon Go since its UK release
D. the establishment of Pokemon Go virtual gyms since its UK release
【答案】
1.C
2.D
3.C
4.A
【解析】
1.细节理解题。根据文章第二段的句子“The University Hospitals of North Midlands Trust agreed last week that patients can play Pokemon Go on wards because walking around is healthy.”可知,Pokemon Go是一款游戏鼓励玩家四处走动,锻炼而不是待在室内。故选C。
2.细节理解题。根据文章第三段的句子“Members of the public who do not need to be at Royal Stoke should not attempt to enter A&E or any other part of the hospital building to play the game. The A&E department is incredibly busy this summer.”可知,医院的急诊室特别忙因为玩家的到来打扰了急诊室的工作。故选D。
3.词义猜测题。根据文章最后一段的句子“Last week a group of teenagers in Wiltshire were left stranded almost 100ft underground after they got carried away searching for Pokemon Go characters.”可知,上周,威尔特郡的一群青少年忘乎所以地寻找“口袋妖怪”游戏精灵以至于被困在地下近100英尺的地方。stranded是“困住”的意思。故选C。
4.主旨大意题。根据全文和第二段的句子“It said if Pokemon Go becomes a major annoyance it would ask Nintendo”可知,文章主要关于“口袋妖怪”游戏的负面的影响。故选A。
【点评】文章介绍一款游戏“口袋妖怪”的玩家走火入魔,扰民又害己。“口袋妖怪”玩家在一家医院急诊部创立了妖怪枢纽站,扰乱了医院的正常工作,随后医院不得不发布规定,禁止玩家再入内。